Некада давно, у прошлом веку, у једној већој држави, у једном лепшем Београду, уочи сваког великог дешавања у халама Београдског сајма певушио се на радију или телевизији управо стих из наслова овог текста. Поред Новогодишњег вашара, чијем шаренилу нису одолевали ни млађи ни они знатно старији, само је још један догађај на Сајму гарантовао масовност и спектакл (мада друкчије врсте) – Сајам књига.

Ни овогодишњем, 62. међународном Сајму књига посећености није мањкало, а рекло би се да је и продаја књига била прилично добра, па ипак, недостајало је оно најбитније – култура. Са појединих штандова трештало је као испод шатре, етикету списатеља или списатељица себи су прилепили и многи полуписмени, а разне естрадне персоне дошле су да својих пет минута славе одживе и на овом месту. Да ли је Сајам књига уместо културне заиста (п)остао само продајна манифестација?

Како било да било, за ученике и ученице ОШ „Коста Абрашевић“ овогодишњи Сајам књига остаће упамћен по једном веома лепом догађају: наиме, баш на тзв. ђачки дан, у четвртак 26. октобра, а у оквиру Фестивала стваралаштва младих, једанаест девојчица из седмог и осмог разреда, уз пратњу великог школског хора, други пут у само недељу дана одиграле су представу „Жена у историји“. (Први пут је био 20. октобра на сцени „Театар 5“, у Петој београдској гимназији.) Реакције публике биле су изузетне, а пошто је у гледалишту било и глумица из прве поставке овог драмског комада (насталог у нашој школи пре равно 15 година и изведеног много пута на разним позорницама Београда и Србије), сузе су биле неизбежне.

Не мислим да сам нескромна ако кажем да сам пре-пре-препоносна због успеха који смо постигле моје сјајне клинке, моја драга колегиница Милунка са својим хором и моја маленкост, ауторка „Жене“ и овог текста, под куполом Сајма тога дана… Било је то по много чему јединствено искуство.

Они који желе да виде фотографије на којима је овај дивни догађај забележен, могу да погледају страницу „Школски пројекти“ на званичном сајту ОШ „Коста Абрашевић“, као и вести на насловној страни сајта. Тамо ће моћи да прочитају још неке занимљивости које се тичу „Жене у историји“.

Advertisements