Данас, 21. фебруара 2918. године, у библиотеци ОШ „Коста Абрашевић“ по први пут је обележен међународни Дан матерњег језика, 21. фебруар. Ученици су се у библиотеци окупили око пола дванаест како би читање почело у предложено време – у пет до дванаест, „што симболично представља крајње време да се окренемо неговању матерњег језика, књиге и културе уопште“, како стоји у допису Друштва школских библиотекара Србије, које је и покренуло ову акцију.

Иначе, акција ДШБС „Читај гласно“ покренута је с циљем да се подстакне читање, али и неговање матерњег језика, повезивање школске библиотеке и школе са локалном заједницом, промоција рада и сарадње школских библиотекара итд.

С обзиром да се у нашој школи овај важан датум први пут обележава овако званично и конкретним активностима, одлучено је да у акцији узму учешће ученици, наставници и стручни сарадници, а све у организацији школске библиотекарке, с тим да се наредне године акција почне припремати раније како би обухватила и локалну заједницу и ђачке родитеље. У данашњем читању најмасовније су учествовали ученици четвртог разреда који су се неколико дана раније припремали бирајући у библиотеци књиге из којих ће читати и вежбајући читање наглас.

Квалитетан избор лепих и ведрих песама и причица за децу, као и изражајно читање, допринели су изузетној атмосфери у библиотеци. Библиотекарка је одржала уводну реч, објаснивши најпре окупљенима сврху и смисао акције. Затим је уследио кратак разговор о томе како се све језик квари, а како чува и негује. Библиотекарка је такође прочитала неколико стихова из песме „Роду о језику“ Петра Прерадовића, а затим и краћи одломак из „Завештања језика“ Стефана Немање, а након тога ученици су читали текстове које су сами одабрали. Ово лепо дружење је забележено и на фотографијама.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s